"Oreillettes", "bougnettes", "bugles", wonderen... wist je dat deze fijne en krokante donut een specialiteit is van de Languedoc, de Provence en de Rouergue is ? Het wordt geassocieerd met carnaval en kerstfestiviteiten en is het troostdessert voor de vastentijd of na de adventsvastentijd... Vandaag nodigen we je uit om "de oreillettes te trekken", zoals onze grootmoeders altijd zeiden !!!
Ingrediënten :
- 300g bloem
- 3 eieren
- 30g boter
- 20g suiker
- een snuifje zout
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
Maak een kuiltje van Maak een kuiltje van bloem, voeg de eieren en zachte boter, suiker, oranjebloesemwater en zout toe; kneed goed tot een zacht, elastisch deeg (als het deeg te zacht is, bestrooi het dan met bloem; als het te hard is, voeg dan een beetje water toe). Vorm er een bal van en laat minstens 4 uur rusten onder een vochtige doek.
Rol het deeg op een bebloemd werkvlak zo dun mogelijk uit: hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de oreillettes! Snijd er met een deegroller rechthoeken van 5x10 cm uit.
Dompel deze rechthoekjes in kleine porties in de hete olie: in slechts een paar seconden zijn de oreillettes gaar, goudbruin en gezwollen! Verwijder de oreillettes gaandeweg met een schuimspaan, laat ze uitlekken, zoet ze en presenteer ze in een stapel!
Smakelijk!