Ken je deze specialiteit uit het Zuid-Westen ? Weet je dat de Galliërs het al hebben geconsumeerd ? Ja, ja er zijn sporen van gevonden in terracotta containers uit deze periode in Toulouse... Oorspronkelijk werd dit een eenvoudige maar niet minder smakelijk recept gemaakt met bloem en water. We gebruikten eerst gerstmeel, toen vervangen door maïsmeel toen de maïs in Europa werd ontdekt.
Traditioneel werd de "Milla" gekookt in een grote koperen ketel, waarbij jeneverbessentakken aan het vuur werden toegevoegd zodat de rook de Milla's parfumeert, en geroerd met een todelha (lange stok met dauwklauwen verkregen uit de toppen van buxus- of sparrenbomen).
- 1/2 liter water (of met melk voor meer smaak)
- 200g maizena
- een snufje zout
Kook de melk met het zout.
Voeg beetje bij beetje de maizena toe en roer goed om de klontjes te voorkomen.
Laat opstijven terwijl je blijft roeren.
Giet het verkregen preparaat met een dikte van 2 to 4 cm in een, met bloem bestoven, rechthoekige schaal.
Laat afkoelen en snij in vierkanten.
Op deze manier bereide Milla's kunnen in de pan worden gebakken, gezouten of gezoet.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is aroma's naar eigen smaak toevoegen : oranjebloesemwater, amandelbrokjes, citroenschil, bijvoorbeeld voor zoete versies ; kruiden en specerijen, stukjes spek voor hartige versies... De gewone versie is heerlijk met honing of zelfgemaakte jam !!!
Eet smakelijk !!