De patanade... EEn specialiteit van de Pays de Sault


Een stevig gerecht vol van smaak

Wie Pays de Sault en culinair erfgoed zegt, zegt... aardappelen !!! Monalisa, Beauvais, Marabel, Anaïs en Altesse zijn de koninginnen van de set !! Gecultiveerd tussen 800 en 1000 meter boven de zeespiegel, delen ze de ruimte met vee : pluimvee, schapen, runderen, maar ook met een kleine graanproductie... 

Alle ingrediënten zijn aanwezig om de traditionele 'patanade' te bereiden, dit eenvoudige en heerlijke grootmoeders recept !!

Het recept

Ingrediënten : 

- 2 liter volle melk

- 10 to 12 afgestreken eetlepels bloem

- 1,2kg aardappelen voor de puree uit de Pays de Sault

 

Zout de aardappelen en stoom ze, haal ze daarna in een groeten molen. 

Los de bloem op in lauwe melk, voeg het toe aan de gemalen aardappelen en zet het mengsel op het vuur, al roerend to het helemaal gaar is (het moet een grote bouillon worden, zoals kweeperenpasta). 

Breng op het einde van het koken op smaak met zout en een klontje boter, giet het mengsel in soepborden en laat volledig afkoelen.

Draai uit de vorm en bak het mengsel in een koekenpan aan beide kanten bruin...

 

Server het zo of zoet het, afhankelijk van het moment. 

Eet smakelijk !



Andere recepten om te ontdekken...


Onze thematische websites

Onze social media's